Content Power

Pick our brains

We vinden het belangrijk om altijd bij te zijn met de laatste trends. Van marketing inzichten, de laatste design trends tot in de opties die ons platform bied. We delen deze kennis graag met je zodat je met onze tips een stap verder komt met het behalen van meer conversie!

 

PHP 7.2 op ons AWS platform
woensdag 6 maart 2019
Voorkom boetes door rondslingerende cookies
vrijdag 1 maart 2019
WhatsApp Business nu ook betaalbaar voor mkb
donderdag 21 februari 2019
De toekomst van communicatie
donderdag 14 februari 2019
Facebook tips voor 2019
maandag 4 februari 2019
Waardevolle domeinen doorverwijzen
dinsdag 11 december 2018
Kleurgebruik op websites
zondag 21 oktober 2018

Naar aanleiding van de recente update waarbij we het aanpassen van kleuren makkelijker hebben gemaakt, leek het ons een mooi moment om eens te kijken naar de betekenis en rol van kleuren in webdesign.

Bij het ontwerpen van een webdesign spelen de al aanwezige kleuren van een huisstijl een grote rol. Daarnaast wordt meestal gekeken naar de persoonlijke voorkeuren van de klant. En dat kan jammer zijn, aangezien je met kleuren veel kan bereiken. Het kan de bezoekers in de juiste stemming brengen of zorgen dat de boodschap van de website juist overkomt.

In de basis zijn er drie soorten kleuren waar je uit kan kiezen. Elke type kleur heeft zijn eigen eigenschappen:

Het gebruik van warme kleuren in je websites

Warme kleuren lopen van rood naar geel (en alles ertussen). De warme kleuren zijn energiek en sporen over het algemeen aan tot actie. Rood is de meest extreme kleur uit dit palet. We associëren rood dan ook met de meer extreme emoties, van passie tot haat. Het is dan ook de eerste kleur die we gebruiken als we iemands aandacht willen, denk maar aan verkeersborden.

In bijgaande afbeelding zie je een voorbeeld van een website gebaseerd op warme kleuren. Je merkt dat de afbeelding door het oranje direct de aandacht trekt. Voor een website die voornamelijk draait om de twee knoppen op de homepage dus een logische keuze.

De volledige website kan je hier bekijken.

Geel aan het andere eind associëren we meer letterlijk met warmte en de zon. Het is een kleur waar we blij en gelukkig van worden.

Warme kleuren zijn uitstekend als je een website hebt die oproept tot actie, maar wees wel behoedzaam in de dosering. Rode of oranje knoppen om iemand aan te zetten tot actie zijn tegenwoordig vrij algemeen (zie ook onze website). Rood of felgeel als achtergrondkleur van je website roept zoveel energie op dat het eerder als druk en stressvol wordt ervaren.

Het gebruik van koude kleuren in je websites

De koude kleuren zijn blauw, groen paars en alles ertussen. In tegenstelling tot de warme kleuren worden de koude kleuren meer geassocieerd met rust en vertrouwen. De rust komt het meest tot zijn recht bij groen, een kleur die we ook associëren met natuur en zuiverheid. Afhankelijk van de contekst kan groen ook als eerlijk worden ervaren.

In bijgaande afbeelding zie je een website gebaseerd op koude kleuren. Je ziet dat, anders dan de naam doet vermoeden, de website niet koud of afstandelijk overkomt. Sterker nog, de website heeft een rustige, prettige uitstraling.

De hele website kan je hier bekijken.

Blauw is de kleur van vertrouwen en betrouwbaarheid. Om die reden wordt het ook vaak in zakelijke websites gebruikt. Vanuit onze taken als technisch leverancier hebben wij ook voor blauw gekozen om de stabiliteit te benadrukken. Blauw zie je dan ook vaak terug bij business to business websites en in de financiële sector.

Paars is de vorstelijke kleur. De kleur wordt dan ook geassocieerd met luxe. Paars is daarmee bij uitstek een goede kleur voor bedrijven waarbij kwaliteit of exclusiviteit voor op staat.

Het gebruik van neutrale kleuren in je websites

Onder de neutrale kleuren vallen onder andere wit, zwart, grijs- en bruintinten. Deze kleuren roepen minder stevige associaties op. Het enkel gebruik van zwart, wit en grijstinten kan formuleer en zelfs afstandelijk overkomen. Bij puur informerende kan dit natuurlijk juist de bedoeling zijn. Ook lenen deze kleuren zich uitstekend voor de tekstuele delen van de website door het hoge contrast. Door de teksten te presenteren in neutrale kleuren behoudt je de leesbaarheid in kom je niet in conflict met de kleuren die je gekozen hebt voor de rest van je design.

In bijgaande afbeelding zie je een website gemaakt met neutrale kleuren. Op eerste zicht wordt je er letterlijk niet warm of koud van. Wat het echter wel doet is alle aandacht overlaten aan de inhoud. Als je de website opent zul je zien dat je direct gaat lezen waar je allemaal heen kan navigeren.

De bruintinten zijn iets meer uitgesproken dan de grijstinten en delen wat van de eigenschappen van groen. Ook het natuurlijke en rustgevende gevoel kan je bewerkstelligen met bruin. De effecten zijn echter minder uitgesproken dan bij groen.

Experimenteren met kleuren

Wil je eens wat experimenteren met kleuren in webdesign. Neem dan één van onze templates en klik door wat kleuren heen. Zo ervaar je direct wat kleuren met de stemming van een website doen.

Enkele links die hierbij handig zijn:

Alternatief voor Adobe Muse
maandag 26 maart 2018

De belangrijkste functie waarnaar je natuurlijk naar op zoek bent in een alternatief voor Adbove Muse, is de mogelijkheid om een website te ontwerpen. En dan hebben we het niet over het aan kunnen passen van een WordPress-sjabloon, maar een ontwerp kunnen maken geheel naar eigen visie.

Webanizr voldoet zeker aan die voorwaarde. Je kunt elk element in je website ontwerp toevoegen, verwijderen en opnieuw ontwerpen. Van de volledige lay-out tot de kleinste details van een knop. Van typografie tot kleurenschema's. Witruimtes aanpassen of achtergrondafbeeldingen op volledig scherm toevoegen. Als het gaat om ontwerp, is je verbeelding de enige beperking.

De interface in Webanizr is vergelijkbaar met de interface van de meeste Adobe-producten, waardoor de leercurve laag is en je zo snel mogelijk kunt beginnen met ontwerpen in Webanizr.

Geen code hoeven schrijven

Door jarenlange samenwerking met ontwerpers hebben we geleerd dat de wens om de nieuwste ontwerpen en technieken te gebruiken vaak veel groter is dan de technische vaardigheden om ze op te nemen in de websites waaraan je werkt.

Een van de fundamenten van Webanizr is dat het techniek beschikbaar maakt voor mensen zonder technische kennis. Je kan  functies toevoegen, ontwerpen en tweaken zonder een regel code te hoeven schrijven. En we hebben het niet alleen over slide shows. Formulieren, inlogfuncties, sociale media, noem maar op. Met Webanizr is het allemaal simpel klikwerk.

Widget directory

Een belangrijk kenmerk van Adobe Muse was de widget directory. Een verzameling kant-en-klare componenten. Webanizr integreert hetzelfde principe met de Webanizr ontwerpbibliotheek. De ontwerpbibliotheek heeft een mix van allerlei widget die u kunt gebruiken om de website te maken zoals jij die voor je ziet. Van zeer eenvoudige widgets, zoals een koppen of linkjes, tot volledige lay-outs.

Alle widgets zijn responsive. Ze passen zich ook aan aan het kleurenschema dat je op in het huidige ontwerp gebruikt.

De meer complexe widgets zijn vaak samengesteld uit eenvoudigere widgets. Dit betekent dat je vrij elementen kunt verwijderen, wijzigen of toevoegen aan de widgets. Dit creëert een extreem flexibel systeem waarbij u bijna nooit op je visie hoeft in te leveren.

Hosting

Webanizr is een cloudgebaseerde oplossing. De hosting wordt ingesteld zodra je een nieuw project start. Dit betekent dat u niet hoeft te zoeken naar geschikte hostingbedrijven of een nieuw hostingcontract moet ondertekenen voor elke nieuwe website. Eigenlijk is er helemaal geen hostingcontract nodig. Hosting is opgenomen als een service in het Webanizr-account.

Hosting in Webanizr is dynamisch. Het schaalt naarmate jouw websites groeien in populariteit of wanneer je meer schijfruimte nodig hebt voor grafisch materiaal. Je hoeft geen accounts te wijzigen, over te schakelen naar een pro-account of meer pakketten toe te voegen. Er worden kosten in rekening gebracht voor het aantal bezoeken en de hoeveelheid schijfruimte die u gebruikt. Zo eenvoudig kan het dus ook!

Templates en pagina's

Een websiteontwerp begint meestal met een sjabloon: alle delen van de website die op elke pagina verschijnen. De tweede fase is om elke pagina verder te ontwerpen.

In Adobe Muse is het sjabloon ingesteld in een Master page. Webanizr gebruikt een layer systeem dat hetzelfde effect heeft als het gebruik van een Master page. In de sjabloonlaag voeg je alle elementen toe die bij het sjabloon horen. In de paginalaag voeg je elementen toe die alleen zichtbaar zijn op de pagina waaraan je werkt.

Webanizr voegt een paar extra lagen toe. Hiermee kan je elementen toevoegen die op bepaalde pagina's moeten verschijnen. D.w.z. elementen die op elke blogpagina zouden moeten staan, maar niet op de contactpagina.

Fonts

Het gebruik van typografie heeft een grote impact op de algemene look en feel van de website. De mogelijkheid om Adobe Typekit te gebruiken als een lettertypebibliotheek heeft is altijd een groot voordeel geweest van het werken in Adobe Muse.

Bij Webanizr kwamen we dan ook al snel tot de conclusie dat een online ontwerptool niet beperkt mag zijn in het gebruik van lettertypen. Dat is de reden waarom Webanizr compatibel is met alle populaire lettertypenbibliotheken:

  • Adobe Typekit
  • Google Fonts
  • Typography.com
  • Fonts.com

Kosten en prijzen

Als het gaat om prijzen, verschilt Webanizr van Adobe Muse. Webanizr gebruikt een betaalmodel dat schaalt terwijl je groeit. Dit betekent dat je gratis begint en geleidelijk meer gaat betalen naarmate je websites groeien. De kosten voor hosting zijn € 0,0025 per paginabezoek en € 1,00 per GB opslag. Bezoek onze prijspagina voor meer informatie.

Een account bij Webanizr geeft je volledige toegang. We gebruiken geen verschillende soorten accounts. En het beste is: het is gratis! Er zijn geen licentiekosten of abonnementskosten.

Contact

Neem contact op 

Adres

Sir Winston Churchillaan 299
2288 DC Rijswijk

 

Telefoon:

+31 (0)15 214 8308

 

Email:

info@contentpower.nl

Over Content Power

Wij realiseren branchespecifiek maatwerk. 
Hoe? Door het ontwikkelen van webapplicaties die perfect passen bij jouw onderneming. Wij verplaatsen ons in jouw organisatie, en denken actief mee in het proces. Wij verzorgen de techniek om elk vraagstuk op te lossen.