Facebook tips voor 2019

Is Facebook nog steeds relevant?

Facebook is vorig jaar (2018) meerdere keren negatief in het nieuws verschenen met onder andere datalekken.  Als snel volgden er wereldwijd verschillende oproepen om je Facebook account te verwijderen. In Nederland was de actie van Arjen Lubach het meest bekend: Bye Bye Facebook: ruim 10.000 mensen steunden zijn actie en verwijderden hun Facebook account. De media maakte er veel ophef over en je kon er niet omheen. Het aantal van 10.000 verwijderde accounts lijkt veel, maar stelt in de praktijk voor een platform met miljarden gebruikers (2,2 miljard wereldwijd) natuurlijk niets voor.

Vorige week zijn de meest actuele cijfers van Facebook in Nederland bekend gemaakt. Deze waren in tegenstelling tot de “Bye Bye Facebook” actie wel zorgwekkend. Vorig jaar heeft Facebook te maken gehad met een daling van 640.000 gebruikers in Nederland, hiervan gaf 40% aan Facebook niet meer te vertrouwen. Maar het grootste gedeelte heeft Facebook verlaten, omdat ze een ander social medium leuker vinden. Echter heeft Facebook zelf niets te klagen. Ondanks alle schandalen en ontevreden gebruikers is Facebook in het vierde kwartaal van 2018  zowel qua omzet, winst en gebruikers wereldwijd gegroeid.

Is het nog steeds zinvol om Facebook in Nederland te gebruiken in je online marketingstrategie? Ja, zeker! Facebook heeft in Nederland nog steeds 10,1 miljoen (januari 2019) actieve gebruikers. En is op Whatsapp na, het grootste social platform. Wel is er een verschuiving te zien in het social media gebruik van jongeren. In plaats van Facebook zijn zij tegenwoordig  actief op Instagram.

Terug naar Facebook. Als je een bedrijvenpagina beheert, is het je vast niet onopgemerkt gebleven. Je organisch bereik is de afgelopen jaren flink afgenomen. Dit heeft verschillende redenen. Facebook heeft de afgelopen jaren het algoritme continu aangepast en veranderd. Op dit moment heeft Facebook ervoor gekozen om terug te gaan naar de basis. Een platform zijn voor sociaal contact tussen vrienden en bekenden. Hierdoor krijgen berichten (posts) van vrienden voorrang op die van bedrijven. Daarnaast is het algoritme ook zo gebouwd dat hoe meer fans je hebt, hoe kleiner je organisch bereik is. Hierdoor ontkom je er bijna als bedrijf niet aan om te adverteren op Facebook om zichtbaar te zijn bij je doelgroep.

Daarnaast wordt sinds vorig jaar het bereik anders berekend. Hierbij lijkt het alsof je bereik is afgenomen, maar dit is niet het geval. Voorheen werd namelijk het aantal keer weergegeven waarbij je post geladen werd op een scherm, maar niet perse zichtbaar was in beeld. Omdat iemand bijvoorbeeld niet verder door zijn of haar tijdlijn scrolde. En tegenwoordig wordt alleen het aantal keer weergegeven waarbij het bericht zichtbaar in beeld is geweest. Deze verandering ervaar ik overigens positief, want het geeft een realistischer beeld van de cijfers.

Optimaal organisch bereik

Of je nu wel of niet adverteert als bedrijf op Facebook. Je organisch bereik boosten is altijd van belang. Vandaar dat ik daar graag eerst aandacht aan wil geven.

Facebook creëert voor iedere gebruiker en eigen newsfeed, gebaseerd op persoonlijke voorkeuren  en dit doet aan de hand van de volgende formule:

Affiniteit x gewicht x tijdsverval

 

Affiniteit = de interactie geschiedenis tussen een persoon en een (bedrijven)pagina. Waarbij de laatste 50 interacties het zwaarst meewegen.

Gewicht = Het type content dat je plaatst (foto’s, video’s, gifjes etc.). Facebook heeft een voorkeur voor video’s.

Tijdsverval = Het spreekt wellicht voor zich, een recent bericht doet het beter dan een oud bericht. En daarnaast is de tijd waarop je iets post ook van invloed.

Met dit in je achterhoofd, kan je “het almighty algoritme verslaan”. Een van de belangrijkste dingen hierbij is dat je het gedrag van je doelgroep leert kennen. Experimenteer vooral, want zo kom je erachter wat voor jou werkt, maar zeker ook wat niet werkt. Hieronder een aantal tips hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

  • Focus je op interactie met je doelgroep en stem je content daar op af. Mijn ervaring is dat content met humor of een kleine knipoog voor meer interactie zorgt. Maar ga ook gewoon het gesprek aan met je volgers. Stel een vraag of laat ze mee beslissen met iets. En ohja, berichten (en/of grappige quotes) over het weer doen het ook altijd goed. We wonen tenslotte in Nederland.
  • Ga naar ‘Statistieken’ op je Facebook bedrijvenpagina en open de tab ‘berichten’. Hier vind je een overzicht waarbij je kunt zien op welke dagen en tijden de volgers van je pagina actief zijn. Plan vervolgens je berichten op deze dagen en tijden. Sowieso ben ik een groot voorstander van het plannen van berichten. Zo zorg je ervoor dat er altijd een post is, op het juiste moment, ook als jezelf een keer een middagje vrij bent
  • Als je een bericht post, voorkom dan dat je alleen tekst plaatst. Gebruik altijd beeldmateriaal in je post. En maak hierbij ook gebruik van video’s.
  • Maak je ook gebruik van Instagram? Laat deze foto’s dan automatisch op je Facebook pagina plaatsen. Je krijgt dan namelijk tot 23 procent meer interactie dan als je een foto direct op je Facebook plaatst.

Tips voor adverteren op Facebook in 2019

Eerder werd het al genoemd. Wanneer je als pagina meer volgers hebt, word je organisch bereik teruggeschroefd en ontkom je er eigenlijk niet aan om te gaan adverteren om zichtbaar te zijn bij je volgers en doelgroep. Persoonlijk vind ik dat niet fair, want je hebt tenslotte veel (tijd en geld) geïnvesteerd in het laten groeien van je pagina, maar Facebook blijft natuurlijk een commercieel bedrijf. 

Daarnaast is de afgelopen 2 jaar het adverteren op Facebook flink duurder geworden. Des te belangrijker dat je je doelgroep goed kent en met content adverteert wat hen aanspreekt. Klik niet op de blauwe knop met “bericht promoten” onder aan een post, maar ga serieus aan de slag met het maken van advertenties in het advertentiebeheer gedeelte.

Waar moet je op letten?

  • Maak als allereerst verschillende doelgroepen aan. Variërend van interesses vanuit je doelgroep tot aan websitebezoekers en look-a-like groepen.
  • Kies bewust een doel voor je campagne. Zelf ga ik regelmatig voor het doel conversie, maar dit hangt natuurlijk af van wat je met je campagne wilt bereiken.
  • Je kunt er voor kiezen om je advertentie doorlopend of tijdens bepaalde tijdvakken weer te geven. Blijkt uit de statistieken van jouw pagina dat je doelgroep tussen 9 en 12 uur in de ochtend vrijwel niet online is. Kies dan voor tijdvakken.
  • Gebruik niet meer dan 20% tekst in je beeldmateriaal, anders kan Facebook je advertentie afkeuren. Als ze het wel goedkeuren, zijn de kosten voor de advertentie hoger dan normaal.
  • Gebruik dynamisch advertentiemateriaal voor verschillende doelgroepen. Adverteer bijvoorbeeld met een weggever (bijvoorbeeld 20% korting) voor de doelgroep websitebezoekers (sluit dan wel de personen uit die al geconverteerd zijn).
  • Facebook geeft zelf aan dat dit het jaar wordt van de Facebook Stories. Speel hier dus al mee en wees de concurrenten voor.

Kortom

  • Leer je doelgroep goed kennen;
  • zet in op organische groei met de juiste content;
  • plan je berichten in;
  • experimenteer;
  • maar heb er vooral lol in!