App van je website maken

Vanuit Content Power leveren we al jaren hybride apps: Android en iOS apps waarbinnen (een deel van) een website draaien. Voor veel van onze klanten was dit echter een te grote of kostbare stap om te zetten. Daarom kiezen wij nu voor een andere aanpak: we maken van de websites zelf een app.

Hoe zetten we de website om naar een app?

Om de websites om te zetten in een app gebruiken we een techniek PWA (progressive web app). Deze techniek stelt ons in staat om de website op telefoons te installeren als app. De website die we maken zijn al responsive. Dat wil zeggen dat ze al op telefoons net zo prettig werken als op desktop of tablet. De volgende stap is voldoen aan de strenge eisen die Google stelt aan websites. Denk dan aan:

  • De website moet snel zijn zodat deze ook op een langzame 3G of 4G verbinding nog steeds snel laad
  • De website moet mobielvriendelijk zijn
  • De website moet brede ondersteuning bieden voor alle bezoekers. Denk dan bijvoorbeeld aan slechtzienden
  • De website moet veilig zijn. Dus geen gebruik van verouderde software en standaard een beveiligingscertificaat

Als we de website geheel conform deze standaarden hebben gemaakt gaan we aan de slag met de app. We passen de website aan zodat deze op zowel Android als IOS wordt herkent als App.

Hoe moet ik dat voor mij zien: mijn website als app?

Nadat wij de bovenstaande acties hebben toegepast wordt de app herkent door Android en iOS als app. Op Android betekent dit dat de bezoeker onderaan de website de vraag krijgt of hij de website als app wil installeren. Klik de bezoeker hierop wordt de app geïnstalleerd, net als een app vanuit de Play Store. De app is daarna als icoon bereikbaar op het toestel van de bezoeker. iPhones zijn helaas iets omslachtiger. Daarbij moet de bezoeker nog wel zelf op de knop "Toevoegen aan het startscherm klikken". Wel wordt op de iPhone, net als op Android, de app geïnstalleerd zoals gedaan zou zijn bij een app via de App Store.

Het verschil tussen een mobiele website en een PWA

Zodra de website als app geïnstalleerd is zal deze zich ook gaan gedragen als app. Dat betekend dat je geen browser venster meer ziet. De website vult het gehele scherm zoals een app ook doet. De app is ook sneller dan de mobiele website, zoals je ook van een app zou verwachten.

 

Eén van de grootste voordelen is misschien wel dat de website nu als één van de apps op de telefoon van je bezoekers staat. Elke keer als deze zijn telefoon opent (en dat is meermaals per dag) kom je weer even onder de aandacht. Onbetaalbaar.

De overige voordelen die een PWA kan bieden boven een mobiele website hangt af van de specifieke werking van de website. Wij kunnen daar per geval verder over informeren en adviseren.

Wat kost dat, zo'n progressive web app

We kunnen een dergelijk artikel natuurlijk niet afsluiten zonder de oerhollandse vraag te beantwoorden: wat kost dat? Helaas is daar geen geheel eenduidig antwoord op te geven. Zoals eerder in dit artikel al is aangegeven moeten we er eerst voor zorgen dat de mobiele website aan hoge eisen voldoet. Bij websites die we recent hebben opgeleverd hoeven waar daar over het algemeen weinig voor te doen. We kunnen de website dan vaak al overzetten naar een progressive web app voor 600 euro. Voor websites die langer geleden zijn opgeleverd, of niet door ons zijn ontwikkeld moeten we eerst kijken wat de huidige status is. Mocht je de uitbreiding van je website naar een app overwegen kijken we dat graag voor je na.